Podgoria Murfatlar

   Beneficiind de unul dintre cele mai potrivite amplasamente naturale, podgoria Murfatlar este așezată în sud-estul României, între Dunăre și Marea Neagră, în centrul Podișului Dobrogei. Este locul în care vița-de-vie, trăiește de mii de ani. Aici soarele strălucește mai puternic ca nicăieri, vița crește viguros în solul arid specific regiunii, iar precipitațiile sunt reduse. Toate acestea îndreptățesc să spunem că “Murfatlarul este un loc binecuvântat”.

   Cultura românească de vin există de aproape 6.000 de ani. Legenda spune că însuși Zeul Vinului Dionysus, s-ar fi născut pe aceste meleaguri mirifice aparținând străvechii Tracia.

   După ce Dacia a fost cucerită de către romani în anul 106 d.Hr., pe monezile bătute de cuceritori, noua provincie era reprezentată de o femeie căreia cei doi fii îi ofereau struguri.

   Podgoria Murfatlar este considerată a fi una dintre cele mai vechi din Europa.

   Faima podgoriei și a vinului Murfatlar a depășit cu mult granițele țării noastre, vinurile find premiate la o serie de concursuri internaționale, obținând de-a lungul anilor peste 190 de medalii.

   În anul 1907 din inițiativa a doi viticultori români Gheorghe Nicoleanu și Vasile Brezeanu, sunt plantate soiuri nobile de viță-de-vie vest europene, la început în scop experimental. Treptat suprafața cultivată cu viță-de-vie s-a extins ajungand la aproximativ 3.000 ha.